Enter Title



NOTIS PRIVASI


Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan untuk mengawal selia pemprosesan data dalam transaksi komersial. Akta ini, yang merangkumi semua syarikat-syarikat dan firma-firma yang ditubuhkan di Malaysia, mewajibkan kami memaklumkan anda berkenaan hak-hak anda berkaitan data peribadi anda yang sedang diproses atau yang akan dikumpulkan dan yang akan diproses oleh pihak kami serta maksud-maksud bagi pemprosesan data tersebut. Astro Malaysia Holdings Berhad (932533-V), berserta anak-anak syarikat, perbadanan-perbadanan berkaitan dan syarikat-syarikat bersekutu (secara kesuluruhan, “Kumpulan Astro Malaysia”, dan apa-apa rujukan kepada “Astro” atau “kami” di dalam Notis Privasi ini akan merangkumi mana-mana ahli Kumpulan Astro Malaysia) berkesungguhan terhadap pengawalan data peribadi anda. Notis Privasi ini menjelaskan bagaimana Kumpulan Astro Malaysia mengumpul dan memproses data peribadi anda selaras dengan Akta berkenaan.

Data peribadi dan maklumat selainnya (secara keseluruhan, “Data Peribadi”) yang anda berikan atau telah berikan bagi penggunaan laman-laman web Astro dan, jika relevan, untuk penggunaan, atau langganan, atau pembelian, perkhidmatan dan/atau produk Astro, termasuk apa-apa maklumat tambahan yang mungkin anda berikan kemudian, bakal digunakan dan diproses oleh pihak kami bagi maksud-maksud berikut:-

 

  • untuk mempertimbangkan dan memproses permintaan anda terhadap produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
  • untuk memastikan identiti dan latarbelakang anda;
  • assessing your application to register for the use of the Astro websites;
  • mempertimbangkan permohonan anda untuk mendaftar bagi penggunaan laman-laman web Astro;
  • mempertimbangkan permohonan langganan anda;
  • untuk berhubung dengan anda;
  • untuk memberi khidmat kepada anda;
  • untuk memproses transaksi-transaksi pembayaran;
  • untuk menjawab pertanyaan-pertanyaan anda;
  • untuk mentadbir penyertaan anda di dalam pertandingan-pertandingan;
  • untuk melaksanakan kegiatan-kegiatan dalaman;
  • penyiasatan dalaman, pematuhan, audit atau tujuan-tujuan keselamatan termasuk, tanpa had, pengesanan jenayah penghindaran jenayah dan pendakwaan;
  • tinjauan pasaran dan analisis kecenderungan;
  • untuk memberi anda maklumat tentang produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan Kumpulan Astro Malaysia;
  • untuk memberi anda maklumat tentang produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan rakan-rakan perniagaan kami;
  • kegiatan-kegiatan perniagaan Kumpulan Astro Malaysia selainnya yang sah;
  • maksud-maksud selainnya seperti yang termaktub di dalam Terma-Terma Penggunaan laman-laman web Astro; dan/atau
  • jika relevan, maksud-maksud selainnya seperti yang termaktub di dalam Terma-Terma dan Syarat-Syarat Am dan, jika terpakai, Terma-Terma dan Syarat-Syarat Kempen.


(secara keseluruhan, “Maksud-Maksud”)

Seterusnya, sila maklum bahawa sekiranya diperlukan bagi mana-mana Maksud-Maksud yang dinyatakan di atas, Data Peribadi anda mungkin dihantar ke lokasi-lokasi di luar Malaysia atau dizahirkan kepada mana-mana ahli Kumpulan Astro Malaysia, pemegang lesen, rakan perniagaan dan/atau pemberi khidmat, yang mungkin berada di dalam atau luar Malaysia. Selain dari yang dinyatakan di sini, Data Peribadi anda tidak akan, dengan sedarinya, dipindahkan ke mana-mana tempat di luar Malaysia atau dizahirkan ke mana-mana pihak ketiga.

Kumpulan Astro Malaysia menyimpan Data Peribadi anda di dalam rekod perniagaan kami selagi anda seorang pengguna laman-laman web Astro dan/atau seorang pelanggan atau pengguna apa-apa produk dan/atau perkhidmatan Astro. Kami juga menyimpan Data Peribadi anda untuk jangkamasa tertentu selepas anda tidak lagi seorang pengguna laman-laman web Astro dan/atau seorang pelanggan atau pengguna apa-apa produk dan/atau perkhidmatan Astro sekiranya Data Peribadi berkenaan diperlukan untuk Maksud-Maksud Data Peribadi berkenaan dikumpul dan/atau bagi memenuhi kehendak undang-undang.

Untuk memproses Data Peribadi anda, persetujuan anda diperlukan. Di dalam kebanyakan situasi, adalah menjadi keperluan bagi kami untuk memproses Data Peribadi anda untuk menyediakan perkhidmatan yang diminta oleh anda. Walau bagaimanpun, sekiranya anda ingin menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda, anda boleh berbuat demikian seperti yang dinyatakan di dalam perenggan di bawah.

Sehubungan dengan pemasaran langsung, anda boleh meminta secara notis bertulis (seperti yang diperuntukkan di dalam perenggan seterusnya) agar kami tidak memproses Data Peribadi anda bagi mana-mana maksud-maksud berikut: (i) pengiklanan atau pemasaran menerusi telefon produk atau perkhidmatan ahli Kumpulan Astro Malaysia yang berkenaan atau rakan-rakan perniagaan kami, (ii) mengirim kepada anda menerusi pos bahan pengiklanan atau pemasaran ahli Kumpulan Astro Malaysia yang berkenaan atau rakan-rakan perniagaan kami, (iii) menghantar menerusi emel atau sistem pesanan ringkas (SMS) bahan pengiklanan atau pemasaran ahli Kumpulan Astro Malaysia yang berkenaan atau rakan-rakan perniagaan kami; atau (iv) berkomunikasi dengan anda menerusi apa cara sekali pun apa-apa bahan pengiklanan atau pemasaran ahli Kumpulan Astro Malaysia yang berkenaan atau rakan-rakan perniagaan kami.

Anda boleh pada bila-bila masa selepas ini mengemukakan pertanyaan, aduan dan tertakluk kepada pembayaran fi yang ditetapkan, meminta secara bertulis, akses kepada, dan pembetulan terhadap, Data Peribadi anda atau menghadkan pemprosesan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan di perenggan di atas dengan menghantar permintaan berkenaan kepada Pegawai Perlindungan Data Peribadi menerusi pos berdaftar atau (sekiranya anda seorang pelanggan perkhidmatan TV berbayar Astro) emel (yang perlu dikirimkan daripada alamat emel yang telah didaftarkan dengan Measat Broadcast Network Systems Sdn Bhd) seperti yang dinyatakan di bawah:

 



Alamat pos: Pegawai Perlindungan Data Peribadi
Kumpulan Astro Malaysia
Peti Surat 10148
50710 Kuala Lumpur
Alamat emel: pdpo@astro.com.my
No. telefon: 03 9543 3838


Jika anda seorang bekas pelanggan atau bekas pengguna apa-apa produk dan/atau perkhidmatan kami, harap maklum bahawa kami akan terus memproses Data Peribadi anda sebagaimana dinyatakan di dalam Notis Privasi ini melainkan jika kami menerima bantahan anda. Anda boleh melaksanakan hak-hak anda berkenaan dengan Data Peribadi anda sepertimana dinyatakan di atas.

Notis Privasi ini mungkin dipinda pada bila-bila masa dan dari semasa ke semasa. Sebarang pindaan akan dinyatakan di dalam laman-laman web Astro atau menerusi kaedah lain yang kami anggap sesuai. Penggunaan berterusan apa-apa produk dan/atau perkhidmatan kami atau laman-laman web Astro akan dianggap sebagai persetujuan anda terhadap pindaan tersebut.


Privacy Notice


The Personal Data Protection Act 2010 was introduced by the Government to regulate the processing of personal data in commercial transactions. The Act, which applies to all companies and firms that are established in Malaysia, requires us to inform you of your rights in respect of your personal data that is being processed or that is to be collected and further processed by us and the purposes for the data processing. Astro Malaysia Holdings Berhad (932533-V) (“AMHB”), together with its subsidiaries, affiliates and related corporations (collectively, “Astro Malaysia Group”, and any reference to “Astro”, “we”, “us” or “our” in this Privacy Notice shall include any member of the Astro Malaysia Group) is committed to the protection of your personal data. This Privacy Notice explains how the Astro Malaysia Group collects and processes your personal data in accordance with the Act.

The personal data and other information (collectively, “Personal Data”) which you provide or have provided for the use of the Astro websites and, if relevant, for the use of, or subscription to, or purchase of Astro services and/or products, including any additional information you may subsequently provide, may be used and processed by us for the following purposes:-

 

  • to assess and process your request for our products and/or services;
  • to establish your identity and background;
  • assessing your application to register for the use of the Astro websites;
  • assessing your application for subscription;
  • to communicate with you;
  • to provide services to you;
  • to process your payment transactions;
  • to respond to your inquiries;
  • to administer your participation in contests;
  • to conduct internal activities;
  • internal investigations, compliance, audit or security purposes including, without limitation, crime detection, prevention and prosecution;
  • market surveys and trend analysis;
  • to provide you with information on products and services of Astro Malaysia Group ;
  • to provide you with information on products and services of our business partners;
  • other legitimate business activities of Astro Malaysia Group ;
  • such other purposes as set out in the Astro websites Terms of Use; and/or
  • if relevant, such other purposes as set out in the General Terms and Conditions and, if applicable, Campaign Terms and Conditions.


(collectively “Purposes”)

Further, please be informed that if required for any of the foregoing Purposes, your Personal Data may be transferred to locations outside Malaysia or disclosed to any member of the Astro Malaysia Group, licensees, business partners and/or service providers, who may be located within or outside Malaysia. Save for the foregoing, your Personal Data will not be knowingly transferred to any place outside Malaysia or be knowingly disclosed to any third party.

The Astro Malaysia Group maintains your Personal Data in our business records while you remain a subscriber, customer or user of any of our products and/or services or a user of the Astro websites. We also maintain your Personal Data for a period of time after you are no longer a subscriber, customer or user of any of our products and/or services or a user of the Astro websites if the Personal Data is necessary for the Purposes for which the Personal Data was collected or to fulfil legal requirements.

In order to process your Personal Data, your consent is required. In most instances, it is necessary for us to process your Personal Data in order to provide the service that you had requested for. However, you may limit the processing of your Personal Data in the manner described in the paragraph below.

In relation to direct marketing, you may request by written notice (in accordance with the following paragraph) that we do not process your Personal Data for any of the following purposes: (i) advertising or marketing via phone any product or service of the relevant member of the Astro Malaysia Group or our business partners, (ii) sending to you via post any advertising or marketing material relating to any product or service of the relevant member of the Astro Malaysia Group or our business partners; (iii) sending to you via email or SMS any advertising or marketing material relating to any product or service of the relevant member of the Astro Malaysia Group or our business partners, or (iv) communicating to you by whatever means any advertising or marketing material of the relevant member of the Astro Malaysia Group or our business partners.

You may at any time hereafter make inquiries, complaints and, upon payment of a prescribed fee, request in writing for access to, or correction of, your Personal Data or limit the processing of your Personal Data (as described above) by submitting such request to the Personal Data Protection Officer via registered post or (if you are a subscriber to Astro Pay-TV services) email (which must be sent from the email address registered with Measat Broadcast Network Services Sdn Bhd) as set out below:

 



Postal address Personal Data Protection Officer
Astro Malaysia Group
Peti Surat 10148
50710 Kuala Lumpur
Email address: pdpo@astro.com.my
Telephone number: 03 9543 3838


If you are a past subscriber, customer or user of any of our products and/or services, kindly be informed that we will continue to process your Personal Data in accordance with this Privacy Notice unless we hear otherwise from you. You may exercise your rights in respect of your Personal Data in the manner described above.

This Privacy Notice may be amended at any time from time to time. Any amendment to this Privacy Notice shall be published on the Astro websites or by other means as we deem fit. Your continued usage of any of our products and/or services or of the Astro websites shall be deemed to be your agreement to the said amendment of this Privacy Notice.